tiistai 17. helmikuuta 2009

Jämin S/M-raportti

Vihdoinkin se on täällä. Nimittäin Jämin kisaraportti!
Jämin lumitilannetta pelkäsin kauhulla ennen kisoja. Ja kisojen aikana. Pakkohan se on sanoa, että ei se nyt ihan kauhean hyvä ollut mutta onneksi Jämin hyväpohjaiset kankaat antoivat edes pieniä toiveita/mahdollisuuksia siedettävien kisojen järjestämiseen. Isojen luistelu-urien kunto tosin oli suoraan sanoen surkea, sillä jos lumi baanoilla on hiekan ja muun maa-aineksen pintaan nousun myötä melko rusehtavaa, niin tietäähän sen mitä se suksille tekee ja kuinka hyvä niillä on hiihtää, kun suksi nappailee kiinni koko ajan. Ja jos nyt joku valopää siellä sanoo, että hisussa se pitää ymmärtää/kestää niin vituiks menee! Näin ei saa olla. Olosuhteiden on oltava ainakin niin hyvät, että hiihtokisat voitaisiin järjestää. Nyt oltiin vähän kintahalla. Mutta baanojen kunto ei liene järjestäjän syytä vaan enemmänkin Jämin latujen hoitajien! Mutta voin kuitenkin todeta, että olosuhteet olivat mielestäni riittävät kisojen pitämiseen. Parempaakin toki olisi voinut olla mutta näilläkin selvittiin.

Ohjelmassa oli siis Hiihtosuunnistuksen SM-pitkä. Kauden pääkisa, tai ainakin yksi niistä.
Valmistautumiseni koostui PM-kisoista ja väliin jäävästä viikon jaksosta, joka sisälsi pari päivää matkustusta ja yhdet mäkivedot. Keskiviikon vetoloisissa totesin jalkojeni toimimattomuuden ja lopetin homman kesken. Uskoin silti parempaan huomiseen. Perjantaina olo olikin jo liki kohtalainen. Alkuverryttelyssä päätin laittaa kartanavihtopaikalle toisen suksiparin, jonka ottaisin sitten toiselle lenkille käytöön. Kahden parin taktiikalla siis olin liikkeellä. Kisa käytiin kolmena lenkkinä, joista viimeinen tulisi olemaan lyhin. Starttipaikkakin tuntui suosivan, sillä Stafu iskisi kaksi minuuttia perään ja kisa tulisi olemaan putkea. Taisin ennakkoon arvella vetäväni alle 1.50h ja hieman epäilinkin ratamestari Pohjosen sanoja siitä, että tuo aika tulisi olemaan todella kova aika...

K-1 Aukea golf-kenttäalue oli hieman erilaista, sillä uuden lumen peittämälle tampatulle alueelle oli muodostunut muutama kulku-ura ja niillä mentiin. Pienen oion tein ykköselle. Kohtuu hyvä aloitus.
1-2 Reitinvalintaa tarjottiin. Päädyin lopulta kiertämään isoa baanaa oikaisemalla kulman alussa tasuriuraa ja harjulta alas oikoa pitkin. Oiko oli valmiina, niinkuin pitikin. Hieman turhaa aikatappiota kyllä tuli. Vauhti ei siis riittänyt. Huomasin luistelubaanojen olevan melko pehmeitä.
2-3 Oikoa rastilta. Ei muuta sanottavaa.
3-4 Reitinvalintaa jälleen. Alussa meinasin toki kurvata väärään suuntaan ja jouduinkin kääntämään sukset ympäri. Harjulta alas mennessä missasin oion. yllätys olikin suuri kun Stafu ohitti meikäläisen jo ennen rastia. Parikymmentä minuuttia vasta takana. Stana. Virhettä puolisen minuuttia.
4-5 Peesissä. Tai hieman kyllä tipuin. Tiellä oli hiekkaa. Kivihiontaa tarjottiin.
5-6 Stafu karkas nousussa. Pyrin maksimoimaan baana käytön. Taas liikaa tappiota. Mäki ei noussut riitävällä teholla.
6-7 Aukealla oikomalla.
7-8 Otin kierron baanaa. Ja vedin lopussa ohi. Koukkua siis. valintakin oli ehkä hitaampi. Virhettä jälleen puolisen minsaa.
8-9 Selvisin.
Kartanvaihto. Vaihdoin siis suksetkin. Joku saatanan turilas oli lyönyt suksipussinsa käytännössä mun suksien päälle. Kyllä vitutti, kun olin asetellut kapulat hyvin valmiiksi vaihtoa varten!

KV-10 Ihan kohtuudella vedin. Lopussa muistaakseni oikaisin karttaan piirretyllä tavalla.
10-11 Otin baanaa alle. Ja lopussa oikoa. Tosin sitä väärää, eli menin hieman sivuun.
11-12 Nyt sitä suorempaa oikoa.
12-13 Varmaan turhaa ässää baanalla, kun en mennytkään lopulta kentälle vaikka sitä ensin suunnittelinkin.
13-14 Oikoa.
14-15 Aika tuttuja uria. Lopussa erehdyin laskemaan käyrän liian alas.
15-16 Otin sitten huonon valinnan. Punakynä on laulanut kartalle parempaa viivaa. Puoli minuuttia takkiin.
16-17 Samaa rataa taas. Huono valinta. Taas ainakin puoli minsaa takkiin. Luulin toki vetäneeni ihan hyvin.
17-18 Juomarasti. Vedin sopat naamariin.
18-19 Taisin oikoa aika paljon.
19-20 Oikaisin ny sitten ylöspäin. otin jopa sukset pois. Kovempaa olis pitäny vetää.
20-21 Takkiin tuli aika paljon. Oon varmaan huono oikomaan alamäkeen.
21-22 Kiersin. Pelkäsin hieman, että joku olis puhkonut suon yli. Ei ollut ja tuskin olis kannattanutkaan. Rinteessä taas tuttua oikoa.
22-23 Mietin reitinvalintaa aivan turhaan. Lopulta maksimoin taas ison uran käytön. Nyt osasin rastille ongelmitta. Eli huomasin ajoissa olevani mäen päällä.
23-24. Kartanvaihtoa kohti.
Kartanvaihto. Joku huutelee, että pitäis alkaa lyömään.

KV-25 Tällä kertaa baana pitkin. Lopussa oikoa pitkin.
25-26 Suoraan.
26-27 Jälleen suoraan.
27-28 Alussa kiersin turhaan baanalle. Mäen yli menin juosten, koska ura oli sanoisinko suhteellisen hiekkainen. Hyvästä väliajasta ilmeisesti parinkymmenen sekunnin virhe.
28-29 En ainakaan ryssinyt.
29-30 Jälleen tuttua baana mäen yli.
30-M Yritin vissiin lyödä. En ihan onnistunut.

Jeps. Virhettä tuli ainakin parisen minsaa. Joku taitopäällikkö varmaan löytää enemmänkin sanottavaa tuosta viivasta. Ja väliajat kertoo tappiosta aina lahjomatta. Plakkariin heilahti 15.tila. Eihän se aivan sitä ole, mitä haettiin mutta on se kuitenkin paras sijoitus SM-pitkältä meikäläisen pääsarjan vuosina. Ei tuolla toki kuuhun mennä mutten harkitse lopettamistakaan tuon takia. Väliajoista näkee taas sen, että loppulenkki tuli ihan hyvin, vaikka se kova lyöminen tuntuikin jäävän puuttumaan. Huono pätkä tuolla tunnin kohdalla verotti loppuaikaa hiukan liikaa. Toki se Stafun kelkasta tippuminen verotti sitä aika paljon enemmän mutta tuossa vaiheessa ei vaan pystyny. Suksi ei luistanut. Olin heikko.
Ja se Pohjonen oli muuten sittenkin oikeessa.

Tarkemmin kun analysoi syitä hiukan varovaiseen vauhtiin, niin ehkä takaraivossa painoi PM-kisojen sippaaminen pitkällä matkalla. Syynä saattoi myös olla puutteellinen harjoittelu pitkää matkaa ajatellen. Talvella väliin jääneet pitkät VK-setit olisivat luultavasti tuoneet varmuutta hyvään matkavauhtiin ja ajoittaiseen kovemman lyönnin kestämiseen. Myönnän keskittyneeni hieman liikaakin lyhyisiin koviin vetoihin mutta jos ne maksaa sitten ittensä takaisin noilla lyhemmillä matkoilla.
Kartat on sitten kaikki tuossa alla kun ne tuli sinne laitettua.
Ja nyt varmaan jo toisella kerralla saan ne ihan kunnolla näkyviin.



Päätän matkakertomuksen tähän. Huomenna odottaakin jo sitten tarinoinnit pm-hiihdoista. Ja 3*3,3km maukkareeni.





Ei kommentteja: